Blog: Det femte element

DATS-blogger og formand for VILDSKUD Teaterfestival for uafhængigt teater, Jules Rylander-Hansen, priser frivillighedens kraft som det bærende element for de danske uafhængige teaterfestivaler.

Af DATS-blogger og formand for VILDSKUD Teaterfestival Jules Rylander-Hansen

Til august er det 10. gang at VILDSKUD - teaterfestival for uafhængigt teater toner frem i det københavnske undergrundsteaters landskab. Det er her jeg som formand slår mine folder som ung teaterskaber, og det er da også denne ejendommelige teaterfestival som hovedsagligt bliver omdrejningspunktet for min blog.

Vildskud er en manifestation af, hvad der rører sig lige nu og her i unge teaterskaberes brændende bevidsthed. Det er en teaterfestival, der både kan rumme pletskud såvel som, og måske i høj grad, vildskud.

Det startede i 2003 som et initiativ mellem DATS og nogle unge uafhængige teaterskabere, der alle havde et stort ønske om at vise, netop, hvad der rørte sig i undergrundsmiljøet. Dette udmundede sig i den allerførste undergrundsteaterfestival i Danmark, som blev døbt Vildskud. Vildskud har siden fået følgeskab af både Quonga og Scenoskop, som har stor succes i henholdsvis Aarhus og Odense. Alle tre festivaler er båret af gejst, passion, mulighed, kærlighed til teatret og ikke mindst frivillighed. Det er da netop også dette sidste, femte element, der gør festivalerne til noget særligt, og som er deres eksistensberettigelse.

Først og fremmest skal der nemlig være frivillige initiativtagere, der har lyst til, at føre festivalen videre år efter år. Disse arrangørgrupper skifter i større og mindre grad ansigt hvert år, men drives alle af de fire andre elementer; gejst, passion, mulighed og kærlighed til teatret. De er frivillige for at give andre en oplevelse; for at give alle en mulighed for at opleve teatrets, til tider mavepumpende, kraft. Teaterskaberne, der spiller på festivalerne, både dem af international som national karakter, er også alle frivillige, og spiller på festivalerne alene fordi de har noget på hjerte.

Derudover kræver selve afviklingen af festivalerne en hel del frivillige, der kan bistå arrangørgruppen med at eksekvere idéerne, drive festivalen for de besøgende, og selvfølgelig skænke en enkelt fadøl eller to over bardisken.

Det er frivillige kræfter, der søger fondsmidler, sponsorater, spiller på festivalscenerne, arrangerer festivallen og rydder op efter den sidste gæst er gået. Det er frivillige kræfter, der spenderer størstedelen af deres fritid på at gøre kunsten tilgængelig.

Uden det femte element eksisterede de danske uafhængige teaterfestivaler ganske enkelt ikke. Festivaler, hvor nye talenter udklækkes, og hvor vildskud som pletskud, åbner teatrets mulige mangfoldige univers op for både teaterskabere, såvel som de besøgende. Hvor der skabes alliancer teaterskabere imellem, og publikum og teater imellem.

Jeg har den største respekt for mine frivillige medkollegaer, hvor vi alle som en er drevet af at skabe et rum for scenekunsten, hvor der er plads til at prøve alt af; hvor mulighedernes rum opstår. Det er min overbevisning, at overlevelsen af de uafhængige teaterfestivaler er nødvendig for overlevelsen af teatret som kunstform. Uden en sandkasse bliver der jo ikke bygget nogen sandslotte.

Den etablerede danske teaterbranche mener, at der mangler talentudvikling, der mangler ny dansk dramatik og åbne scener. Til den samlede etablerede danske teaterbranche vil jeg anbefale at dukke op enten i Aarhus om efteråret, i Odense om foråret eller til sommer i København og få syn for sagen. Det er jo ikke fordi, I ikke bliver inviteret?

Uden de frivillige uafhængige teaterfestivaler kunne vi selvfølgelig bare alle sammen tage til CPH:Stage og se teater, som vi har set før.

Uden de uafhængige teaterfestivaler ville teatret mangle det, der i virkeligheden driver størstedelen af alle teatermagere, nemlig glæden ved at skabe, uden nødvendigvis at få penge ud af det.

I undergrundsmiljøet er det nemlig ingen hemmelighed, at man sagtens kan skabe stor kunst uden en krone, så længe man har elementerne i orden.

DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03