Om independent/vækstlaget

Herunder kan læse lidt om, hvad der kendetegner independent- og vækstlagsteater.

Hvert år kommer en lille andel af de bedste og heldigste ind på de etablerede teaterskoler, andre forsøger sig med private uddannelser, nogen søger til skoler i udlandet og andre er igen heldige at kunne krybe uden om uddannelsessystemet og direkte ind i det professionelle miljø.

Endelig er der dem, som laver deres teater ved siden af deres fuldtidsarbejde eller studie, men som stadig gør det med hjerteblod og fordi de ikke kan lade være, de kalder sig selv for vækstlag. Det er et sprudlende miljø af mennesker, oftest mellem 20-30 år, der bevæger sig lige omkring, eller lige under, det etablerede professionelle miljø.

Det er mennesker, skuespillere, instruktører, dramatikere, scenografer og lys- og lyddesignere, som brænder for at lave teater – og som forsøger at eksperimentere, skabe nyt, og – måske – lave kunst. Det er mennesker med ambitioner og visioner, - mennesker der ikke går på kompromis, men som sætter i gang og udlever ideer.
Vækstlagsmiljøet er kendetegnet ved at bestå af en masse mindre grupper, der opstår til særlige projekter og/eller forestillinger, og som opløses igen, når projektet eller forestillingen er afviklet – for derefter at søge sammen igen i nye konstellationer. Der arbejdes ofte med meget skrabede budgetter, nyskreven dramatik, intense produktionsforløb og forestillinger på mindre og alternative scener. I København er miljøet centreret omkring prøvelokaleforeningen TeaterHUSET og festivalen Vildskud. I Aarhus er miljøet centreret omkring netværket Quonga og deres festival Quongafest og i Odense er de unge gået sammen om at skabe festivalen Scenoskop.

Som noget helt nyt er foreningen LaVaS - Landsforeningen for VækstlagsScenekunst i Danmark startet op. Læs mere om foreningen her.

DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03