Asylansøgere og lokale i fælles teaterløb på Langeland

Det er ikke hver dag, at man har muligheden for at deltage i en løbende teaterforestilling, men det er præcis hvad en masse mennesker får mulighed for at opleve d. 19. og 20. marts på Langeland. Her byder DATS og Langelands Efterskole nemlig indenfor til en grænsebrydende teateroplevelse, skabt af den eksperimenterende teatergruppe Circonflex.

 Running_web2

Teateroplevelsen RUNNING er et såkaldt Audio-run - en løbende version af fænomenet audio-walk, hvor publikum gennem hver deres headset lytter til en fælles fortælling om løb, flugt og udmattelse, mens de selv løber en tur rundt på Langeland sammen med en løbets skuespillere.

Teatergruppen Circonflex skabte “Running” til en stor verdensteaterfestival i Belgien. Her markerede man 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning med temaet “On the run”. På engelsk er ordet for flygt og løb det samme – nemlig run – og det fik gruppen til at eksperimentere med kropslige erfaringer. I et interview fortæller de om, hvilke tanker de gjorde sig i udviklingsprocessen:

”Vi brugte rigtig lang tid på at prøve at sætte os ind i hovedet på flygtningene. Hvordan det var at være på flugt. Men det virkede på en eller anden måde forkert at skrive i jeg-person om at flygte. Det har vi jo ingen som helst forudsætning for at begribe eller forstå.

Og så fandt vi ud af, at det behøvede vi heller ikke gøre. Vi ville i stedet tage udgangspunkt i den fællesmenneskelige erfaring, der ligger i at løbe. Ved at skabe en forestilling midt i den fysiske handling, midt i den fysiske udmattelse. Det vi kan, er at prøve at gøre det relaterbart gennem kroppen, og på den måde prøve at forstå.”

Digitale døråbnere og meningsfulde møder

Teateroplevelsen er en del af DATS’ projekt DIGITALE DØRÅBNERE, som sætter fokus på, hvordan man kan skabe meningsfulde møder mellem flygtninge og lokale på Sydfyn, gennem teater, historiefortælling og digital kommunikation.

Projektet er planlagt og organiseret af Marie Markvard Andersen og konsulent i DATS Peter Rafn Dahm, der håber, at dagen vil give deltagere en fantastisk oplevelse og samtidig måske åbne op for et andet slags møde:

”I de fem teaterløb der bliver afviklet henover weekenden, deltager en blanding af tilflyttere, flygtninge, asylansøgere og lokale, såvel som både efterskoleelever, familier og pensionister. Alle løber sammen og deler den samme oplevelse. Vi håber virkelig, at den fælles fortælling og den fælles fysiske oplevelse kan biddrage til et andet slags møde, end det man oplevelser til daglig. At oplevelsen for en kort stund kan opløse nogle af vores forskelligheder og åbne nye døre i kraft af den kropslige erfaringsverden, som vi alle sammen deler. ”

Efter hvert teaterløb har deltagerne mulighed for at drikke en kop kaffe og få en bid brød sammen. Her kan de tale om oplevelsen, dele erfaringer, og måske gå en lille smule klogere hjem igen.

Løbet starter og slutter på Langelands Efterskole og det er også her deltagerne spiser og drikker kaffe sammen bagefter.

Arrangementet har været så efterspurgt, at der er fuldt booket op og flere er på venteliste, så DATS undersøger lige nu muligheden for at lave et lignende arrangement senere på året.

DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03