inspiration

Den Lille Kunstnersjæl

Gunhild Brethvad: Den lille kunstnersjæl, teater for de 12-årige og opefter – begge i Dramas serie, Inspirationer.

Bodil Sixhøj Hyldahl

Når man får en af disse bøger i hænderne, tænker man straks: Aha, en brugsbog! Bogen  er nemlig betænksomt nok forsynet med spiralryg, så man kan have den liggende slået op på den side, man skal bruge, uden at den klapper sammen af sig selv. Ved nærmere læsning viser dette sig dog kun at være delvist tilfældet.

I indledningen i hver bog skriver forfatteren selv, at den er skrevet dels som en brugsbog, dels som en erindringsbog. Det er selvfølgelig inspirerende eller måske snarere imponerende at læse om, hvor mange forestillinger, hun har fået stablet på benene med børn, unge, voksne og gamle i små og store antal.

Men søger man de mere håndgribelige inspirationer, som man direkte kan gå ud og bruge selv i sin egen praksis, så skal man i bogen om teater for de 6 til 12-årige frem til side 41, før der kommer gode fif om fx arbejdet med blandede grupper og råd om at engagere de lokale i at sy kostumer, hvis man laver større opsætninger. Lidt længere henne finder man et rigtig godt og meget brugbart afsnit med konkrete forslag til et dramatikforløb med aldersgruppen.

I bogen om teater for de 12-årige og opefter findes 3 små stemmetræningsprogrammer samt en række øvelsesprogrammer med teaterleg, afslapning og andet til træning af nærvær og kropssprog, som læseren kan bruge direkte.

Begge bøger sluttes med manuskripter fra forestillinger, forfatteren har sat i scene forskellige steder i landet. Men manuskripter til meget lokalt prægede forestillinger eller til musikforestillinger, der bringes uden noder, er ikke nemme at anvende.

Selv om forfatteren skriver, at hun ikke kan skille sin praksis fra sit liv, tror jeg, man havde fået et mere brugbart produkt ud af at gøre det: En erindringsbog samt en brugsbog. Gunhild Brethvad sprudler – det ved enhver, der har mødt hende.

Mange ville klukke sig gennem hendes mange anekdoter i en erindringsbog - uden at blive afbrudt af praktiske fif, ligesom praktikerne ville få et virkelig gennemprøvet idekatalog, hvis alle hendes fif og inspirationer havde været samlet i en brugsbog. Efter min smag sætter disse bøger sig lidt mellem to stole.DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03