Lev menneske artikel

Lev menneske

Midtfyns Amatør-Scene satte gang i fejringen af vores 70 års jubilæum med Lærke Sanderhoffs forestilling med opfordringen til at leve og bruge livet sammen.

Lørdag den 3. marts lød startskuddet for DATS´fejring af 70 års jubilæet.

Med premieren på Midtfyns Amatør Scenes (MAS) fortolkning af Lærke Sanderhoffs ”Lev menneske”- og en efterfølgende reception.

Rammerne havde det rette historiske swung, idet MAS havde lånt Ryslinge Højskoles fine, gamle teatersal.

Og indholdet  - forestillingen ”Lev mennenske” - trak tråde helt tilbage til DATS´stiftelse i 1948 – med titlens opfordring til os alle om at leve og bruge livet sammen. Ikke mindst på at skabe noget så meningsfuldt og livgivende som scenekunst og teater. Der giver de involverede mulighed for at udfordre, udforske og udfolde tilværelsen, sig selv og hinanden – i en kunstnerisk dialog med verden og publikum.

 

Selv fortæller MAS om forestillingen:
”Lærke Sanderhoff stiller fem små, grå hverdagsmennesker ind i rampelyset med så stor en portion genkendelighed, solidaritet og kærlighed, at vi som publikum ikke kan andet end føle med, og smile ad, figurerne - og klukke med, ad os selv. De fem figurer, der alle lider af en gnavende hudsult, nærer vores medfølelse, når vi møder dem i pinagtige hverdagssituationer, hvor de er fremmede for hinanden, og hvor kommunikationen er på laveste blus. Vi genkender tragi-komikken fra os selv. Men vi forlader vore fem stille eksistenser med håb om kærlighed og livsduelighed både til dem og til os selv, og vi føler uvilkårligt, at stykkets titel er en opfordring, et opråb, til os alle”.

Det mærkede man tydeligt på publikums reaktioner. Både under forestillingen, hvor der blev klukket og sukket meget. Og i den efterfølgende teatersamtale, hvor mange gav udtryk for glæde over forestillingens lavmælte og gennemførte menneskelighed, der gjorde det let at spejle sig i karaktererne og deres kvababbelser.

Eftermiddagen sluttede med en lille premiere- og jubilæumsreception, der bød på lidt godt til ganen og to taler. Irmgard Birkegaard, formand for skolekredsen for Ryslinge Høj- og Efterskole, bød velkommen og udtrykte stor glæde over det lokale kultursamarbejde med MAS. Derefter tog Peter Rafn Dahm fra DATS ordet. Han takkede MAS for det brændende engagement i formidlingen af både smalle feinsmecker og brede folkelige forestillinger – og ikke mindst den nye, danske dramatik. Som alt for sjældent ”ser scenens lys” i dagens Danmark. Her spiller amatørscener som MAS en uvurderlig rolle i det danske teater- og kulturlandskab.

Foto: Ole Lund

DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03