senior

Seniorer på scenen

Senior sild og livskloge løver spillede røven ud af bukserne til DATS SeniorTeaterFestival 2016 i Janderup lørdag d. 20. februar.

Fem forskellige forestillinger var med, da DATS og 7-kanten afholdte den anden SeniorTeaterFestival i Janderup ved Varde. Her kom seniorer rejsende fra hele landet, mens DATS også havde inviteret en enkelt gruppe fra Sverige.

”Vi har jo som sådan ikke gået op i det med alder. Vi har jo bare spillet teater, og nu er vi jo så pludselig seniorer,” griner Erik Skøtt, 70 år, fra Midt Fyns Amatørscene i én af de mange indlagte spise/kaffepauser.

”På den måde er vi vokset ind i seniorteatret, og nu skal vi så finde ud af, hvad den her genre kan. Vi skal hjælpe hinanden med at finde teaterudtrykket, som seniorer kan give liv. Vi er en gruppe, som har et levet liv bag os, og det kan man tage med på scenen. Det har en stor kvalitet i sig selv,” understreger han.

Formand i DATS Pia Bredow understreger desuden, at det er DATS’ opgave at understøtte de ting, som er oppe i tiden, og lige nu er der meget fokus på seniorteater. Vi står i en periode, hvor de ældre er både fysisk og mentalt friskere end tidligere generationer, og derfor ser vi også seniorer fulde af livslyst og med en stadig trang til at udvikle det dramatiske udtryk.

”Som tilskuer til seniorteater, synes jeg, at det formidler kvaliteten ved at blive ældre. Det oser ud over scenekanten. Ligegyldigt hvad de spiller, så er der en menneskelig kvalitet, som brænder i gennem,” forklarer Pia Bredow om sine oplevelser i Janderup.

Men der er også en anden side af spillet på scenen, som er dejligt forfriskende, understreger hun:

”Det, vi har oplevet i dag, har givet mig en særlig følelse. Det er fedt at se folk gå på scenen med en hel anden blufærdighedsgrænse. Her er skuespillere med mod til det langsomme! Man mærker, at personlig forfængelighed ikke eksisterer længere, og det er en befriende fornemmelse, hvordan alle bare hviler i sig selv,” afrunder hun.

I 2017 afholdes festivalen hos Casablanca i Korsør.

De deltagende grupper var: Drakomir: ”Mod slagtevægt”, Midtfyns Amatør-Scene: ”Brudstykker af et MAS mønster”, Teaterrødderne: ”Eventyr for fulde gardiner; Opspil – indblik i en forestillingsproces”, Det lille Teater: ”Per Grynt, Den sørgelige scene, I dag er jeg glad” og Höstprimörerne: ”Koloniträdgården”.

I forbindelse med en konference om amatørkultur i 2015 fik DATS produceret en video, der satte fokus på kvaliteterne ved seniorteater med 7-Kanten som case. Se den herunder:


DATS – landsforeningen for dramatisk virksomhed - Jernbanegade 5 - 6230 Rødekro - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03