Mangfoldig DATS Teaterfestival 2014

Det blev en vellykket udgave af DATS Teaterfestival 2014 i weekenden d. 9.-11. maj i Ryslinge. Festivalen bød på alt fra vellykket dramatik og gode tekster til spændende kostumer og forestillinger

af Lene Grønborg Poulsen, kommunikationsmedarbejder i DATS 

En gul kaffekande hælder op i koppen, mens adskillige franskbrød vælter ud på scenen i stykket ”Den luft de andre indånder” af MAS. I 7-kantens ”Bremermusikanterne” er dyrene på vej ud på eventyr, og i forestillingen Romeo og Julie  af Diktaturet er de kendte hovedpersoner indlagt på et sindssygehospital. 

DATS Teaterfestival 2014 i Ryslinge gav store teateroplevelser, og her var der plads til både ny moderne dramatik, den gode fortælling samt nyfortolkninger af klassikere samt devisede egenproduktioner.

God dramatik på festival        
Festivalens kunstneriske leder Morten Hovman er stolt og glad for det høje niveau samt den store mangfoldighed, som festivalens 12 forestillinger præsenterede: ”Det har været et højt niveau på hele festivalen. Ud over et generelt fokus på gode tekster fra Forlaget DRAMA, så har festivalen igen vist mangfoldigheden i dansk amatørteater. Vi har set et spænd af forestillinger fra traditionelt tekstbaseret dramatik til produktioner, der var inspireret af performance elementer,” forklarer han.
       
Især den tekstbaserede dramatik var i fokus dette år, da hele ni forestillinger var baseret på udgivelser fra DATS’ eget forlag DRAMA. Det drejede sig om titlerne ”Så ligger man der” af Henrik Vestergaard Nielsen, ”Syndflod” af Julie Johanne Kirkegaard, ”At Leve med Shakespeare” af Niels Brunse (Oprindeligt ”Shakespeare i forsamlingshuset”), ”Kollision” af Kim Fupz Aakeson, ”Slut” af Kamilla Wargo Brekling, ”Den luft andre indånder” af Line Knutzon, ”Sightseeing” af Finn Methling, ”Bremermusikanterne” af Elise og Gregers Westh-Mortensen samt ”Lykke Bjørn” af Line Mørkeby

”Jeg synes, det viser, at Forlaget DRAMA spiller en stor og vigtig rolle i dansk amatørteater. Det er her man kan hente ny inspiration, og forlaget formår at udgive stykker, som opkvalificerer dansk amatørteater,” understreger Morten Hovman

Inspiration med hjem        
Også publikum var glade og tilfredse med de mange oplevelser. Jette Olsson fra Teaterrødderne var selv skuespiller i forestillingen Slut, og derudover nød hun at se de mange andre bud på, hvordan man også kan lave teater:
”Det har været en rigtig dejlig festival, og jeg synes, at niveauet på forestillingerne har været generelt højt. Personligt havde jeg den største oplevelse med forestillingen ”Lykke Bjørn” fra Hvidovre Amatørscene. Den var meget stærk, og den kom helt ud over scenekanten og ramte mig,” understreger hun.

DATS arrangerede teaterfestivalen i Ryslinge i samarbejde med MAS, som havde lagt et kæmpe stykke arbejde i planlægning og afvikling af begivenheden. Festivalen havde i alt 31 frivillige, som arbejdede på alle tider af døgnet:
”Vi er rigtig tilfredse med teaterfestivalen. Det er gået godt, og vi har haft et rigtig godt samarbejde med DATS hele vejen igennem fra første planlægningsmøde til gennemførelsen af festivalen. Vi har fået set en masse forestillinger, og det giver altid god inspiration,” forklarer Ege Juul Nielsen fra MAS.
     
Alt i alt skal der lyde et stort TAK fra DATS til alle deltagere. Vi glæder os til at se jer til Teaterfestival 2015.

Så du en god forestilling på festivalen – og vil du gerne læse manuskriptet?
Besøg Forlaget DRAMAs egen webshop her.

DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst - Torpsgade 13 - Smidstrup - 7000 Fredericia - dats@dats.dk - Tlf. 74 65 11 03